Googelen kan nog specifieker

op woensdag 22 april 2009 afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp

Google lanceert Similar Images, News Timeline en Code Search

Wie heeft er niet eens gegoogled? De zoekgigant Google heeft drie nieuwe Labs-diensten uitgebracht waarmee gebruikers nog beter kunnen zoeken.

Met Similar Images kan een gebruiker verfijnder naar afbeeldingen zoeken. De Labs-dienst maakt niet gebruik van herkenningstechnologie zoals bij Apple's recente iPhoto, maar van metadata. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld zoekt op Apple dan worden er niet alleen afbeeldingen getoond van mooie Apple-computers, maar ook van appels (fruit) en de Beatles (platenmaatschappij Apple). Door op een van de getoonde afbeeldingen te klikken, kan de gebruiker zijn zoekvraag verfijnen. Metadata werkt beter dan herkenningstechnologie en er is minder rekenkracht voor nodig. Maar het werkt alleen wanneer de metadata goed wordt ingetikt. De meeste thuisgebruikers nemen niet de moeite om metadata toe te voegen aan al hun afbeeldingen.

De tweede Labs-dienst is News Timeline. Met deze zoekdienst kan een gebruiker beter naar nieuws in een bepaalde periode zoeken. De gebruiker kan een tijdsperiode opgeven, zoals een specifieke dag, maand, jaar of decennium, en Google toont alleen het nieuws uit die periode. Deze dienst is een geschenk uit de hemel voor studenten die Sociologie of Geschiedenis studeren. Opmerkelijk is dat News Timeline is ontwikkeld door Andy Hertzfeld. Hij maakte deel uit van het originele designteam van Apple's Macintosh-computer. News Timeline doorzoekt niet alleen webpagina's, maar ook ingescande boeken, krantenberichten en tijdschriftartikelen. Sommige tijdschriften, zoals Popular Science, hebben Google toestemming gegeven om hun artikelen te tonen. Bij artikelen uit andere tijdschriften stuurt News Timeline de zoeker naar de website van de uitgeverij.

Tenslotte is er nog de laboratorium versie Code Search uitgebracht. Hiermee kunnen bezoekers als open source gepubliceerde broncode doorzoeken. Uiterst handig voor programmeurs die bij andere oplossingen de kunst willen afkijken. Of om programma inspiratie op te doen of gewoonweg op te zoeken hoe de exacte syntax van een bepaalde functie moet zijn.