SOPA: ligt internet eruit?

op donderdag 19 januari 2012



De controversiële Stop Online Piracy Act is meer dan alleen de mogelijkheid tot DNS-blokkade. Dat leide tot een grote zogenoemde Blackout.

Gisteren (18 januari 2011) ging de Engelstalige Wikipedia (en vele anderen) op zwart in protest tegen de Stop Online Piracy Act (SOPA). Dit wetsvoorstel werd in oktober ingediend door het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Lamar Smith. Het volgde een ander wetsvoorstel op dat in de Senaat is ingediend, genaamd de Protect IP Act (PIPA). Maar SOPA gaat op veel punten veel dieper, breder en verder in zijn beperkende maatregelen en de reikwijdte van die maatregelen.

De oorspronkelijke naam van het wetsvoorstel heette de Enforcing and Protecting American Rights Against Sites Intent on Theft and Exploitation Act. Dat werd afgekort tot E-PARASITE Act. Maar omdat over die afkorting direct al veel grappen werden gemaakt, werd snel besloten tot een andere, meer duidelijke naam. Dat werd SOPA.

Het wetsvoorstel is overigens al een aantal keer geamendeerd en ook in de komende weken worden wijzigingen in de tekst verwacht. Het Witte Huis heeft dit weekeinde nog zijn bezwaren kenbaar gemaakt en ook lijkt een deel van het Huis van Afgevaardigden gevoelig voor het commentaar van internetexperts. Grote internetbedrijven als Facebook en Google zien meer in de aanpak van piratensites via internationale wetgeving. Voor veel bezoekers even vreemd; je gaat naar een bekende, frequent bezochte website en er wordt geprotesteerd (in meer of mindere mate herkenbaar); soms ligt de hele site site eruit, anderen hebben alleen hun website licht aangepast door bijv. een ander logo te plaatsen. Hoe dan ook, het was een nogal Amerikaanse actie, en wellicht aan velen in Nederland (en in Europa) aan ons voorbij gegaan.