Zijn mailtjes wel echt vaak te laat?

Januari 2006
op maandag 23 oktober 2006 afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp

Wat is te laat bezorgen van e-mail? Waarom duurt het eigenlijk 'lang' voordat een e-mail aankomt? Wat gebeurt er als ik een mail stuur met een bijlage van 5 MB? Meer kritische kanttekeningen in de column over mailtjes bezorgen binnen de anderhalve minuut.

Wat is te laat? Volgens iPing is het al na anderhalve minuut te laat. Alles is natuurlijk relatief, maar belangrijke mail wil je het liefst versturen met het idee dat het zo snel mogelijk in de electronische postbus van de geadresseerde aankomt.
Officieel staat volgens het mailprotocol (RFC822) voor een e-mail bericht een levensduur van 72 uur. Wat er op neer komt dat een bericht er maximaal drie dagen over mag doen.
Een bezoeker van Webwereld merkt dan ook op in de reactie-pagina van het nieuwsbericht over het onderzoek van iPing dat "wij verwend zijn dat de berichten binnen een paar seconden aankomen. Dus ik denk dat het een misvatting is van 'te laat'".

De 'te laat' conclusie stelt onderzoeksbureau iPing Research na een eigen analyse van ruim 2,5 miljoen e-mailberichten. Met een testsysteem werd het versturen en ontvangen van e-mail van negentien Nederlandse providers automatisch gemeten.
In totaal raakte 622 mailtjes helemaal verloren. Deze werden wel verstuurd, maar werden nooit ontvangen. IPing constateerde bij alle providers wel eens vertraging, oplopend tot soms meerdere dagen.
Van alle mailtjes kwam 2 procent te laat aan. Volgens iPing is een e-mail 'te laat' als deze niet binnen anderhalve minuut wordt afgeleverd. Dit blijkt te gelden voor één op de vijftig verstuurde berichten. De gemiddelde vertraging van de te laat afgeleverde berichten bedroeg echter vijfenhalf uur. Bijna een derde van alle vertraagde berichten kwam na meer dan een uur pas binnen. 13 Procent had een vertraging van meer dan een dag. Uiteindelijk is Xs4all als betrouwbaarste e-maildienst naar voren gekomen en Raketnet als minst betrouwbare.

Maar is 'te laat' echt werkelijk te laat?
Waarom duurt het eigenlijk 'lang' voordat een e-mail aankomt? Ga maar na; eerst moet opgezocht worden of het geadresseerde adres wel bestaat, dan moet gecontroleerd worden of de mail geen spam is en tenslotte moet de virusscanner ook nog aangeven dat er geen besmetting gevonden is in het verstuurde bericht. Pas dan kan het bericht doorgestuurd worden. Als het bestaat uit een HTML bericht met een leuk achtergrondje kan de grootte van het mailtje tenslotte ook nog aardig oplopen. Vooral mailgebruiker die Word als hun e-mail editor aanwijzen produceren relatief gezien grote e-mail berichten. Dan zijn er nog de bijlagen; harde schijven worden steeds groter en het wordt steeds meer gemeengoed om elkaar complete bestanden te sturen (bijvoorbeeld pdfs, word documenten, mp3's). Waar tien jaar geleden nog per e-mail een vijf-en-een-kwart inch floppy werd verstuurd als maximale grootte, worden soms nu de normen flink opgerekt.
Sommige Internet Service Providers (ISP's) gebruiken de techniek Greylisting (anti-spam techniek). In het kort houdt deze techniek in: als van de verzender het IP, afzender adres en geadresseerde adres combinatie nog niet eerder zijn gezien, dan krijgt de verzender een tijdelijke fout terug. De verzender moet het dan later nog eens proberen waarna de e-mail wel verzonden wordt. Spambots (de 'robots' die spamberichten massaal versturen) doen dat doorgaans niet waardoor met deze methode spam-mail wordt geblokkeerd. Uiteraard heeft dit een vertragend effect.

Een andere bezoeker van Webwereld merkt terecht op: "Laat ik nou achter een 768 kbps ADSL lijntje zitten. Dat betekent ruwweg 77kBps transmissie. Keer 90 maakt dan bijna 7 megabyte. Attachments worden verstuurd met "base64" encoding, ruwweg 74 bytes nodig om er 54 te versturen. Dus een attachment van pakweg 5 MB aan een verder lege email heeft al 90 seconden nodig om bij mijn provider te komen, dan is die dus nog niet afgeleverd bij de ontvanger.
Iedere email met attachments groter dan 5MB is dus per definitie te laat wanneer deze door mij verstuurd worden? Dacht 't niet."

Overigens zegt het Internet protocol RFC822 niets over aflevergaranties binnen bepaalde tijden. Dus elke ISP mag de mail doorsturen zoals ze willen en/of kunnen. Ook sluit je als klant geen contract af met je Internet provider waarin gesteld wordt dat je e-mail gegarandeerd binnen een bepaalde tijd bezorgt wordt.

Kortom, ik zet een flink aantal kritische kanttekeningen bij dit onderzoek. Ik denk persoonlijk dat het gemiddeld wel meevalt met de snelheid van mailbezorging op het Internet.

Overigens, Web-start.nl draait zijn eigen mailservers en die hebben een uiterst betrouwbare en tevens snelle respons.

Relevante links:
http://www.iping.nl/
http://www.webwereld.nl/articles/39321
http://projects.puremagic.com/greylisting/
http://www.nu.nl/news/657153/50/XS4All_betrouwbaarste_e-mailprovider.html
http://www.xs4all.nl/nieuws/bericht.php?id=719
http://www.w3.org/Protocols/rfc822/