Google Chrome; dé nieuwe browser?

September 2008
op woensdag 03 september 2008





Veel columns heb ik in het verleden geschreven over de browser oorlog tussen de Internet Explorer (IE) van MicroSoft en Netscape. Mozilla Firefox was de afgelopen jaren in steeds meer belangstelling komen te staan. Maar plotseling is daar nu opeens Google Chrome. Waar twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen?

Google komt met een eigen browser: Chrome. Het is een nieuw hoofdstuk in de browseroorlog en de meest frontale aanval op Microsoft tot nu toe.
Het nieuws werd op 1 September 2008 bekend toen op Google Blog een 38 pagina's tellende strip gepubliceerd werd. In de strip legt Google in betrekkelijk eenvoudig te begrijpen taal uit wat de nieuwe browser inhoudt. Razendsnel waren allerlei blogs (o.a. Blogoscoped) al berichten aan het posten. RSS feeds voedden andere sites en al snel had Google Chrome bekendheid nog voordat het officieel te downloaden was.

Google opent rechtstreeks de aanval op de dominante browser Internet Explorer, die eind dit jaar met een achtste versie komt. Steeds meer gaat IE zijn eigen weg; integratie met Google vermijden ze het liefst. De Firefox-browser is helemaal ingericht op het gebruik van Google als zoekmachine, en Google schijnt daar tientallen miljoenen dollars per jaar voor te betalen. Die overeenkomst loopt nog tot 2011, maar Google ziet kennelijk meer in het marketen van een eigen browser.

De nieuwe browser is volledig vanaf de tekentafel opgebouwd, met handig copieerwerk van elementen van andere open-source pakketten als Firefox en Webkit. De veelbesproken 'porno-knop' (lees: 'privacy-modus') waarmee de surfgeschiedenis beschermd blijft is een krachtige functie. Chrome heeft nieuwe manieren om om te gaan met beschikbaar geheugen, dat het surfen sneller moet maken en crashes zeldzaam moet maken. Struikelt een tabblad toch, dan neemt het niet de hele browser mee in zijn val, en zelfs surfen van de ene naar de andere site start een nieuwe geheugen sessie. Chrome wil de veiligste browser worden die er is. Een startpagina toont daarnaast de persoonlijk meest bezochte sites zodat je die snel kunt bezoeken. Chrome is volledig open-source, waardoor andere ontwikkelaars de browser kunnen verbeteren en toevoegingen kunnen schrijven. Dit is een kopie van het idee van de zogenaamde 'plug-ins' die ook in Firefox erg populair zijn.

Toch is de browser binnen 1 dag al onderuit gegaan wat betreft stabiliteit: veiligheidsproblemen en crashen gaat gemakkelijker dan Google gehoopt had.

In ieder geval is het inloggen op Hotmail nog niet mogelijk via Google Chrome. Ach; het is nog een beta versie en de eerste versie van IE was voor zover ik het me kan herinneren nog stukken slechter.