De (on)veilige webwinkel

Juni 2000
op vrijdag 22 september 2006 afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp
Niet beoordeeld -

Hoe veilig is het betalingsverkeer op Internet?

Stel, u komt in het buitenland op een terrasje te zitten. Het zonnetje schijnt en u laat zich enige verkoelende versnaperingen welgevallen. De tijd verstrijkt, en omdat u inmiddels trek heeft gekregen nuttigt u ter plekke genietend van de ondergaande zon het diner in de buitenlucht. Na afloop twijfelt u om uw creditcard aan de betreffende bediende mee te geven. Immers, aan deze totaal onbekende vertrouwd u uw creditcard toch niet toe!

Velen zullen deze laatste twee zinnen verbaasd lezen. Want met betalen via je creditcard geef je eigenlijk altijd je kaart aan een (praktisch) onbekende mee. En het gaat eigenlijk nooit mis.
Een normale web-winkel werkt op dezelfde manier. Waarom is er dan toch zoveel weerstand tegen het verstrekken van je creditcard via het Internet? Sommigen zijn bang dat de database waarin hun creditcard is opgeslagen wordt gekraakt. Natuurlijk weten webwinkels ook wel dat ze gekraakt kunnen worden, en doen zij veel aan beveiliging. Daarbij worden geavanceerde technieken niet geschuwd, en probeert men krakers te weren.
Sommigen hebben gehoord van hackers, terwijl ze crackers bedoelen. De eerste categorie is tenminste van een goedaardige soort en zullen een opengebroken systeem niet misbruiken voor eigen gewin. Bovendien is voor het kraken van betalingen via Internet een gigantische computer nodig. De rekencapaciteit van slechts één enkele pc is daar echt niet toereikend voor! De kans dat een cracker dit kraakt is dus te vergelijken met de winkans in de lotto.
En Melissa en I-love-you dan, dat is toch ook niet mis? Nee, dat is zeker niet mis, maar de klok en de klepel hangen hier wel enorm ver uit elkaar! Deze virussen hebben namelijk niets te maken met het verstrekken van je creditcard nummer.
Gelukkig is er ook gerechtigheid. Steeds vaker kunnen politie en justitie via cyber-cops bij misdaad op het Internet met succes de dader(s) traceren. De pakkans van criminelen in de virtuele wereld van het net is binnenkort niet meer of minder dan in de echte wereld.
Tenslotte kun je altijd (vermeende) frauduleuze transacties via je creditcard laten terugboeken. Een service die iedereen met een creditcard kan gebruiken. Dus ook als blijkt dat het misgaat nadat het CD'tje, het boek, de spulletjes op de veiling of wat dan ook interactief is gekocht.

Nee, wat mij betreft is het betalingsverkeer via Internet zelfs een stuk veiliger dan bijvoorbeeld pinnen. Want daar loop je risico dat je wordt beroofd. Gelukkig is de werkelijkheid een stuk betrouwbaarder dan wat veel mensen denken. En geeft u dus gerust uw creditcard maar aan de ongeschoren ober op dat buitenlandse terrasje..