Sites geschikt maken voor alle browsers of niet?
Juli 2001
Henk Jongedijk, vrijdag 22 september 2006 - 00:00:00

Een goed Nederlands woord voor browser bestaat (nog) niet. Internet Verkenner, is te verwarrend met de zoekfunctie van Microsoft Windows Verkenner. De letterlijke vertaling Bladeraar bekt gewoon niet goed genoeg. Zou het niet handig zijn als er maar één Internet browser zou zijn? Er zijn diverse merken in omloop. Maar het is net als met ijsjes, de één zweert bij een waterijs raket, en de ander bij romig chocoladeijs. In de column van februari, berichte ik al eerder over de competitieve oorlog die gaande tussen de diverse makers van browsers.

De onderstaande tabel geeft de situatie weer van de meest populaire browsers:

Bron: WebReference.com

Het beeld is wellicht enigszins vertekend, omdat de resultaten een meting van slechts één dag zijn (22 mei 2001) van een Amerikaanse site (WebReference.com). De steekproef is echter behoorlijk omvangrijk (66.135 unieke bezoekers). Bovendien denk ik dat de gemiddelde Amerikaanse gebruiker voor wat betreft installatie van een Internet browser niet bijzonder zal afwijken van de Nederlandse situatie.

Het blijft derhalve een feit dat een site die niet (goed) met Netscape kan worden bekeken, een potentieel van ruim 10 procent buiten de deur zet... Tenminste, in aantallen unieke bezoekers. Verder dan dit statistische feit kan niet verder worden nagegaan. Kosten en baten analyses zijn schier onmogelijk. Want hoe meet ik of een Netscape gebruikers meer koperspotentieel heeft? En is een surfer met Internet Explorer een kijker en geen koper ("kaiken kaiken niet kopen")? Geldt de befaamde 80-20 regel ook hier? Twintig procent van de klanten genereert tachtig procent van de omzet. Niemand zal kunnen voorspellen of die Netscape klanten tot deze categorie hoort. Ik heb er in ieder geval geen studies van of over kunnen vinden.

Netjes is het natuurlijk wel, om zoveel mogelijk bezoekers een perfect werkende site voor te schotelen. Aan de andere kant is het ook extra arbeidsintensief om een dergelijke site te vervaardigen en -niet in de laatste plaats- te onderhouden. Een goed antwoord op de vraag ook Netscape te ondersteunen is een steekproef in de doelgroep. Dan kan men zo bewust mogelijk de keuze maken, alhoewel men dan ook er bewust voor kiest om bepaalde gebruikers mogelijk de deur te wijzen.
Het blijft al met al een dilemma, al die browsers. Ik denk dat ik straks maar een Italiaans ijsje ga halen.


dit content onderwerp is van Webstart
( https://webstartinternet.com/plugins/content/content.php?content.20 )