Wachtwoordbeveiliging
Mei 2003
Henk Jongedijk, woensdag 27 september 2006 - 00:00:00

STAAT UW WACHTWOORD IN DEZE LIJST?



Heeft u één of meer vragen met JA beantwoord?... dan is uw wachtwoord zó geraden!

HACKERS EN CRACKERS
Een 'hacker' is iemand die handig is in het schrijven van software en goed met computers overweg kan. Een 'hacker' heeft de mogelijkheid en kennis om systemen te kraken, maar doet dat uit principe niet. Een 'cracker' is ook erg handig, maar gebruikt deze handigheid om systemen te kraken (in te breken), mogelijk gegevens te stelen, te vernietigen of te vervalsen.
'Hacker' wordt vaak gezegd, terwijl 'cracker' wordt bedoeld.

JE MAG ALLES VAN ME WETEN, BEHALVE M'N WACHTWOORD!
Computergebruikers denken vaak dat crackers allerlei moeilijke trucs gebruiken om ergens binnen te komen. Niet waar! Het grootste deel van alle inbraken gebeurt met geraden wachtwoorden. Soms maken crackers gebruik van een programma dat alle woorden uit het woordenboek probeert. Wilt u dus veilig surfen, zorg dan dat uw wachtwoorden niet te raden zijn.

ONZINNIGE ZIN
Een eenvoudige en toch krachtige manier om een niet te raden wachtwoord te maken, is het kiezen van een onzinnige zin. Kies van elk woord uit uw zin de eerste letter, leestekens blijven staan en bepaalde woorden vervangt u door cijfers of andere tekens.
Bijvoorbeeld de zin: "Ongelofelijk, betaal ik hier geld voor?" Met het bovenstaande recept, waarbij we het woord "geld" vervangen door een dollarteken, ontstaat het volgende wachtwoord: "O,bih$v?" Niemand die dat zomaar raadt, en toch is het makkelijk in te typen als u bij uzelf de zin zegt terwijl u hem intypt.

Tip: 'de appel valt niet ver van de boom' wordt wachtwoord 'dAvnvvdB'


VIJF WACHTWOORD TIPS


SHOCKING!
Experts adviseren gebruikers van het Internet om regelmatig hun wachtwoorden te veranderen voor hun eigen veiligheid. We kunnen het al een beetje op onze klompen aanvoelen, maar weinig mensen houden zich aan deze aanbevelingen. Meer dan de helft van de internettende menigte verandert zijn wachtwoord nooit. Opvallend onveilig is ook de keuze van de wachtwoorden: het meest worden namen van partners of kinderen gebruikt, maar ook het favoriete voetbalelftal of de naam van een geliefde band. Er zijn zelfs mensen die hun wachtwoord gewoon op een briefje op de computer hebben hangen. Het onderzoek waaruit deze gegevens komen is door de Britse online bank Egg gehouden onder 1000 personen:

Meest gebruikte wachtwoorden:

23% namen van kinderen

19% naam van partner
12% verjaardagen
9% naam voetbalclub
9% beroemdheden en bands
9% favoriete plaats
8% eigen naam
8% naam huisdier
Bron: Egg survey Juni 2002

WACHTWOORDSAMENSTELLERS
Op de volgende links kunt u gratis een wachtwoordsamensteller downloaden.


SLECHTE WACHTWOORDEN
Slechte wachtwoorden zijn die wachtwoorden die makkelijk te raden zijn of met enig speurwerk eenvoudig te achterhalen. Hieronder volgt een aantal voorbeelden van wachtwoorden die u uit veiligheidsoogpunt beter niet kunt gebruiken.


GOEDE WACHTWOORDEN
Goede wachtwoorden zijn wachtwoorden die in principe niet te achterhalen zijn door mensen of door speciale kraakprogramma's. Dit zijn programma's waarmee krakers gecodeerde wachtwoorden kunnen ontcijferen. De volgende richtlijnen kunnen u helpen bij het verzinnen van een goed wachtwoord.



dit content onderwerp is van Webstart
( https://webstartinternet.com/plugins/content/content.php?content.38 )